İzmir Büyükşehir Belediyesi Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı VI. Faz’ına Türkiye’den seçilen ilk belediye oldu.
Aynı zamanda Avrupa’da da ilk seçilen kentlerden olan İzmir; 2009-2013 tarihleri arasında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı V. Faz'ında da üyeliği bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, VI. Faz için üyelik koşullarını yerine getirerek başvuruda bulunmuş ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliğine üye olan 49 şehir arasından ve DSÖ’nün VI. Faz'a Türkiye için belirlemiş olduğu 12 şehir kotası içinden, 2014-2018 yılları arasını kapsayan dönemde seçilerek DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler arasındaki yerini sürdürmektedir.
Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda kentlilere yüksek standartlı bir yaşam sağlamak ve ‘Sağlıklı Kentler’ yaratmak hedefiyle çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, DSÖ Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı’nın VI. Faz'ına Almanya’nın Dresden, Letonya’nın Riga ve Jurmala, Litvanya’nın Klaipedia, Rusya Federasyonu’nun Cherepovets, Norveç’in Ostfold County, Bulgaristan’ın Dimitrovgrad ve Polonya’nın Lodz kentleri ile birlikte girmeye hak kazandı.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı VI. Faz'ına seçilen kentler; VI. Faz'ın genel konusu olan Herkes için Sağlık İyileştirilmesi ve Sağlık Eşitsizliklerini Azaltmak ve Sağlık için Liderlik ve Katılımcı Yönetişimi geliştirmek doğrultusunda belirlenen 4 ana temada projeler geliştirip çalışmalarını sürdürecektir. Bunlar;
1- Yaşam seyri yaklaşımı ve insanları güçlendirmek (öncelikli konular; gençlik yılları, yaşlı insanlar, incinebilirlik ve sağlık okur-yazarlığı).
2- Avrupa Bölgesi’ndeki en önemli halk sağlığı sorunları il mücadele (öncelikli konular; fiziksel aktivite, beslenme ve obezite, alkol, tütün ve akıl sağlığı).
3- İnsan merkezli sağlık sistemleri ve kamu sağlığı kapasitesini güçlendirmek (öncelikli konular; şehir hizmetlerinin sağlanmasının dönüşümü ve kamu sağlığı kapasitesinin canlandırılması ve güçlendirilmesi).
4- Dirençli topluluklar ve destekleyici zeminler oluşturma (öncelikli konular; toplum direnci; sağlıklı ortam, sağlıklı kentsel planlama ve tasarım, sağlıklı ulaşım, iklim değişikliği ve konut ve yenileme).